dissabte, 30 de març del 2013

La Tossa des de Tivissa i Sant Blai

País/Comarca: Catalunya/Ribera d'Ebre
Cartografia: ICC 1:25.000
Aproximació: A la C-44 de l'Hospitalet de l'Infant a Mora d'Ebre, passat el quilometre 19, trobem a ma esquerra la cruïlla a Tivissa. Ens desviem dons a ma esquerra i entrem al poble. Sense deixar per res aquest carrer, passat el camp de futbol, el carrer s'enfila una mica i fa un revol, el primer carrer que trobem a ma esquerra, just davant dels bombers, hi aparquem el vehicle. No es el punt més proper al inici del camí però es per on apareixerem al arribar a Tivissa. (WGS84 41.039568º N, 0.73209º E)
Ruta: Circular amb 588 metres de pujada acumulada i 8,83 km. de recorregut.
Prop de: Tivissa
Inici/final: Tivissa
Temps efectiu sense parades: 3h 52' ( total 4h 47' )
Alçada mínima - màxima: 314 - 723 metres.
Pendent màxima i mínima: + 31,71% - 38,55%
Lloc consultat: Todo se andará
Descripció: Partim just al costat del camp de futbol, el principi del camí està molt senyalitzat, els primers trams transcorren per un corriol, però a mida que anem avançant, el corriol es converteix en un magnific camí molt ben empedrat fins al Coll de la Llena o Collet dels Tormos de la Margarida, en arribem fins al cim del repetidor on avui hi ha una senyera per gaudir de l'espectacle. A partir d'aquí el camí es torna pista i al cap de uns 250 metres arribem a la una cruïlla, deixem la pista i prenem un corriol que surt a ma dreta, aquest camí a vegades difús i sense fites ens durà a trams planers i a trams de forta pujada fins a la Tossa, que al arribar, ens obre la porta a un vista de la ribera de l'Ebre, la Serra del Cardó, El Ports, la Mola de Genesies i de l'Ermita de Sant Blai, el nostre proper destí. Partim del cim intentant resseguir la carena, fins a arribar a un collet on hi ha una fita que ens indica l'inici del camí de baixada. Aquest camí es força visible i amb fites de pedra de tant en tant, arribem a un mas enrunat, el Mas de Monegret, a pocs metres trobem una pista, la prenem fins la cruïlla, i ens desviem a ma dreta, la pista ara baixa fins a trobar un indicador que ens assenyala cap a Sant Blai, el seguim fins arribar a la font de Sant Blai, que gracies a les pluges del mes de març, raja força. Desprès de fer una parada decidim acostar-nos fins a Sant Blai i d'allí fins al Castell de Sant Blai, on hi ha mol bona vista. Prenem el camí de tornada pel GR-7 el primer sender de gran recorregut senyalitzat de la península, tornem a passar per la font i enfilem cap a vall i arribem al Estret de Sant Blai, on em venen els records del primer "buril" que vaig clavar a aquesta paret de jovenet, per allà  l'any 77 i mirant-la avui, veig que vaig ser el primer però no l'ultim. Passem per "lo forat del mal de quixal" per no perdre les bones costums i passant pel Salt de Sant Blai, enfilem el camí encimentat cap a Tivissa, i així que tenim la oportunitat, reprenem l'antic camí empedrat cap a poble, mes bonic i també més nostàlgic.
Observacions: Durant el trajecte trobem la font de Sant Blai, molt útil a l'estiu ja que no n'hi ha cap altre que ragi pels voltants. Si no teniu pressa, passegeu per Tivissa, te el seu encant.
Descarregat el track aquí
Seleccioneu per visualitzar el plànol a l'ICC
Itinerari fins al lloc de sortida

Clica l'imatge per veure l'album

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada