dissabte, 16 de març del 2013

El Far des de Sant Martí Sacalm

País/Comarca: Catalunya/La Selva
Cartografia: ICC 1:25.000
Aproximació: A la carretera C-63, de Santa Coloma de Farners a Sant Esteve d'en Bas, arribats a Amer, i havent-lo travessat, pràcticament a la sortida del poble, trobem l'indicador a má esquerra a Sant Martí Sacalm, el prenem, i aquesta mateixa carretera sense desviar-nos ens durà en pocs quilòmetres fins al punt de partida al Local Social de Susqueda, al costat de Sant Martí Sacalm. (WGS84  42.014362º N, 2.547391º E)
Ruta: Circular amb 656 metres de pujada acumulada i 16,44 km. de recorregut.
Prop de: Amer, Sant Martí de Llémena.
Inici/final: Local Social de Suqueda a Sant Martí Sacalm.
Temps efectiu sense parades: 4h 30' ( total 5h 41' )
Alçada mínima - màxima: 574 - 1136 metres.
Pendent màxima i mínima: + 36,35% - 35,72%
Lloc consultat: Senderisme
Descripció: Una estupenda ruta per un dels cingles emblemàtics del Collsacabra. Partim de Sant Martí Sacalm (Susqueda), davant l'ajuntament on ja trobem un pal indicador que ens senyala el camí al Far. El camí esta indicat amb senyals blanques i grogues del PR-C 222, transcorre per pista forestal fins que trobem una desviació a mà esquerra senyalitzada amb una estaca i les marques del PR. Més endavant hi ha una gran pedra on ens dona a triar la ruta curta o la ruta suau cap al Far, nostres hem triat la ruta suau perquè el camí es mes bonic i passa pel Grau de Santa Anna i per l'ermita de Santa Anna. D'aquí, resseguim la carretera direcció al Santuari, i ens desviem a l'esquerra resseguint el filat elèctric que ens condueix al vèrtex geodèsic del cim del Far. Tot seguit anem cap al mirador del Santuari del Far, on es pot gaudir d'unes esplèndides vistes de les cingleres del Collsacabra i les Guilleries. Reculem un bocí el camí  per sortir del Santuari, i un cop a la carretera, el primer revolt a la dreta, ens desviem a l'esquerra seguint a partir d'ara, les marques blanques que anem trobant. A partir d'aquí fins al Pla de l'Om, el camí transcorre fàcil i sense cap dificultat, podrem gaudir d'unes vistes i d'uns barrancs imponents, resseguint un corriol que tot sovint passa ben arran del Cingles del Far, si aneu amb canalla, alerta. Passem per un balcó natural que ens permet abocar-nos a la paret a vista d'ocell. Anant seguint el camí trobem una porta metàl·lica (un somier) i d'aquí en endavant desapareixen els senyals blancs, encara que el camí es clar i evident. Més endavant trobem un trencall a mà esquerra amb un senyal blau que en indica el camí de baixada pel Grau de Cabrafiga, nosaltres seguim recte fins al Pla de l'Om, aquí trobem un senyal de prohibició de transit de motos, on parteix el camí de tornada, direcció a la Triola i al Castell de Fornils. El camí es clar i sense pèrdua, és un cop arribats a la Triola on es fa una mica d'embolic, ens dirigim cap al Castell de Fornils que està en estat molt ruinós, i aquí comença la pista direcció a Sant Martí Sacalm, passant per Can Santpau i desprès per Sant Martí Sacalm i l'ajuntament.
Observacions: Durant la ruta no hem trobat cap font, excepte el bar del Santuari, hem anat trobant rierols d'aigua resultat de les pluges dels dies anteriors, durant l'estiu s'hi ha d'anar ben aprovisionat d'aigua. Si a La Triola os feu en embolic per trobar el camí, dirigiu-vos cap al castell i acabareu trobant pista de retorn.
Descarregat el track aquí
Seleccioneu per visualitzar el plànol a l'ICC
Itinerari fins al lloc de sortida

Clica l'imatge per veure l'álbum

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada