dimecres, 21 d’agost del 2013

Pica d'Estats per Pinet

País/Comarca: França/Hautes-Pyrénées
Cartografia: IGN 1:25.000
Aproximació: Venim d'Acs (Ax-les-Thermes en frances) i ens dirigim cap a Tarascon d'Arieja (Tarascon Sur-Arièja) fins que just abans d'entrar a la població trobem la rotonda on hi l'indicador cap a Vicdessos i Auzat a l'esquerra. Prenem aquest trencall per la D-8 i no la deixem creuant els pobles de Auzat i Marc entre d'altres veinats, no deixem mai la D-8 que es la via principal fins arribar a un trencall que ens indica l'Artigue 2,5 per la D-66 passat Marc, girem en aquest sentit i anem seguint aquest camí ben asfaltat però molt estret fins arribar a l'area d'aparcament de l'Artigue on deixem el vehicle. (WGS84 42.710172º N, 1.424654ºW)
Ruta dia 1: No circular, d'anada amb 1140 metres de pujada acumulada i 4,58 km. de recorregut.
Ruta dia 2: No circular d'anada i tornada pel mateix camí, amb 1389 metres de pujada acumulada, 2351 metres de descens acumulat i 13,87 km. de recorregut.
Prop de: Auzat
Inici/final: Aparcament de l'Artigue
Temps efectiu sense parades dia 1: 3h 06' ( total 3h 26' )
Alçada mínima - màxima dia 1: 1192 - 2224 metres.
Pendent màxima i mínima dia 1: + 57,5% - 40,3%
Temps efectiu sense parades dia 2: 7h 03' ( total 9h 23' )
Alçada mínima - màxima dia 2: 1192 - 3143 metres.
Pendent màxima i mínima dia 2: + 57,5% - 40,3%
Lloc consultat: Anar-hi anant
Descripció: Dia 1. Iniciem la ruta a l'aparcament de l'Artigue, el camí comença planer vorejant el riu i protegits per l'hombra del bosc. Poc a poc el camí va perdent la vergonya i es va enfilant , ascendits 300 metres de desnivell, s'acaba el Bosc de Fontanal i per tant l'hombra i la fresqueta que ens proporcionaba. Prosseguim el camí ara pel sol, passant pels Orris del Pla Nouzere, la pendent s'endureix però el paisatge ens distreu i fa el recorregut més agradable. El camí va fent llaçades per superar el desnivell i per fi divisem l'Estany de Sourd, a ma esquerra, per on passa el camí de tornada, dona una mica més de volta però la pendent es més suau, que sempre ho agraeixen els genolls. Arribem al refugi, deixem els trastos a l'habitació i partim ràpidament per aprofitar les hores de llum que queden per retre homentje en Josep Vila, colocarem una placa en lloc del succés i tornarem al refugi de Pinet.
Dia 2. Partim a 3/4 de 7 del matí amb les primeres llums cap a la Pica, per sort ens fa un dia esplèndit, l'estiu deixa entrar les primeres fresques del matí. El camí no es massa exigent i va per la fondalada de la vall fina que arribem a l'Estany d'Estats, i que encara conserva força neu, a partir d'aquest punt la pendent s'accentua, i al cap de no gaire arribem al llarguerut Estany de Montcalm, el deixem a ma esquerra i enfilem amunt. La pendent no dona treva en  cap moment, fins que per fi arribem al Coll de la Cometa, punt on es troba amb el camí català que ve del Port de Sotllo. Girem a l'esquerra per anar a buscar el Coll de Riufred, la pendent segueix sent dura, però ara gaudim de la visió diàfana del cim de la Pica d'Estats, i aixó esperona i rapidament assolim el cim de la Pica on no hi trobem massa gent. Fem les fotos de rigor i comencem el retorn passant primer pel cim de Verdaguer i tot seguit pel cim del Cap de la Coma de Riufred. Anem desfent el camí fins arribar al refugi on refem la motxilla amb el que hi hem deixat i aprofitem per fer un mos. Partim direcció a l'Estany de Sourd, nomes començar a caminar ens adonem que la calor ens tornara a passar factura, i en arribar a l'Estany ens atiborrem d'aigua de la font, ens hi remullem el cap, per ara si, enfilar d'una sola tirada la baixada fins a l'aparcament de l'Artigue.
Observacions: Durant el trajecte de pujada del primer dia fins al refugi, anem trobant rierols dels que ens podrem aprovisionar d'aigua si ens cal. El camí des de l'aparcament fins al Coll de la Cometa, està senyalitzat amb les marques del GR.
Descarregat el track complert aquí 
Descarregat el track dia 1 aquí
Descarregat el track dia 2 aquí
Seleccioneu per visualitzar el plànol al IGN
Itinerari fins al lloc de sortida
Per veure les fotos en pantalla gran, fes clik aquí.

Clica l'imatge per veure l'àlbum
 



Desnivell dia 1
Desnivell dia 2

4 comentaris:

  1. Quin dia més fantàstic que us va fer. Grans fotos. Vaig estar a la Pica el Juliol i ens va fer un dia de pena. Espero que us agradés la ruta, veig que vareu fer una bona colla. Ah, i en Patrick veig que no ha canviat, jajaja.

    Salut i kms

    ResponElimina
    Respostes
    1. Home ja era hora de saber de tu !! tens el blog entrenyinat.
      La veritat es que amb el temps varem tenir sort, va fer molt bo, postser massa i tot, la calor apretava de valent. La ruta ens va agradar més que per la Vallferrera, però la Pica fes-la per on vulguis, es una bona pallissa. I en Patrick ja ho has vist, en acabar de sopar el repertori, no el perdona. Fins aviat i ja penjaràs les rutes de l'estiu.
      Salut i kms

      Elimina
  2. Hola Nois ¡

    Una pregunta, en aquestes dates us va caler piolet i crampons ?

    Gracies ¡

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola David,
      No ens varen caldre en cap cas. Únicament varem creuar les dues petites clapes de neu que hi havien en el trajecte i que s'aprecien a les fotos, però sense cap dificultat.
      Bona ruta!!

      Elimina