diumenge, 20 d’octubre de 2013

Montfalcó - Las Pasarelas - Congost de Montrebei - La Masieta

País/Comarca: Catalunya/Noguera i Pallars Jussà
Cartografia: ICC 1:50.000
Aproximació: Ens dirigim per la N-230 cap al poblet de Viacamp, entre les poblacions de Tolva i el Pont de Montanyana. Al Km 76 aprox. hi trovem el trencall a Viacamp amb l'edifici que es el punt d'informació del visitant del Montsec de l'Estall. Prenem la desviació i a partir d'aquí nomes em d'anar seguint les indicacionas cap a Montfalcó, on hi trobem l'aparcament de l'alberg Casa Batlle. En aquesta ocasió les cordenades son fins al trencall de Viacamp, ja que els navegadors no tenen acces a aquest punt. (WGS84 42.137298º N, 0.619758ºE)
Ruta: No circular amb 447 metres de pujada acumulada, 782 metres de descens acumulat i 8,34 km. de recorregut.
Prop de: Ager, Montfalcó
Inici/final: Cal Balle/Aparcament de La Masieta
Temps efectiu sense parades: 2h 19' ( total 3h 48' )
Alçada mínima - màxima: 496 - 882 metres.
Pendent màxima i mínima: + 45,4% - 39,5%
Lloc consultat: Wikiloc
Descripció: La ruta la iniciem a l'aparcament que hi ha a Montfalco, davant de l'alberg de Casa Batlle. L'inici del camí està senyalitzat i parteix al costat mateix d'on aparquem el vehicle, sortint de l'alberg a ma esquerra. La ruta comença amb una pendent continuada, per un camí molt fresat. Trobem una pista, la creuem i tot seguit trobem la Font de Montfalcó. Prosseguim el nostre camí que continua baixant, i quant comencem a planejar veiem al nostre costat unes feixes que ens recorden el passat agrícola d'aquests paratges, estem a Cal Balle. Prosseguim el nostre camí, sempre molt senyalitzat i condicionat, ja que una bona part d'aquest recorregut, es de traçat nou, fins que al cap d'uns 800 metres trobem les primers pasarel·les, aquestes ens ajuden a superar el primer espadat. Un cop a dalt, el camí excepte una lleugera pujada, va planejant i ens acosta al Pont Penjant del Seguer fins que de cop ens trobem amb l'espectacular visió de les escales que ens faran superar la segona paret. Aquest cop el tram es bastant mes llarg que el primer i per tant amb més timba.
Un cop superat, ens queda baixar una forta pendent fins al Pont Penjant que ens creua del costat Aragonès al cantó Català al Congost del Seguer. Enfilem una bona rampa fins a empalmar amb el GR-1 que prové de La Pertusa. Ara ja intuïm que en un tres i no res, serem dalt del camí empotrat a la roca que creua el Congost de Montrebei. En qüestió de un 500 metres entrem al Congost de la ma d'aquest espectacular camí, que si tenim la sort de fer-lo amb poc xivarri, es una autentica meravella. El Congost es tan espectacular, que quant comences a sortir-hi et sap tant de greu que s'acabi, que tornaries a fer mitja volta. Els espadats s'enretiren per deixar-nos veure Els Planells, la zona ja mes oberta i planera per on circula pausadament el Noguera Ribagorçana soterrat sota les aigües someres del Pantà de Canelles. Trobem el Pont Penjant de Montrebei, i al poc de creuar-lo, el camí passa a ser pista, que ja ens dur sense complicacions cap a l'aparcament de la Masieta. Es una d'aquelles rutes que et deixa aquella bona sensació que et dura tota la setmana.
Observacions: Trobem un punt d'aigua però es molt a prop de l'alberg Casa Batlle, per tant, anar ben aprovisionats d'aigua, sobretot a l'estiu, la zona es molt calorosa. Als que teniu vertigen, a pesar que les passarel·les tenen cables per anar ben agafats a banda i banda, pot fer força impressió.Es millor fer-les de pujada, es a dir de Montfalcó a Montrebei. Si aneu amb canalla, el disseny no a contemplat massa be aquest aspecte i un crio petit es pot colar fàcilment entre els graons i el cable que hi ha a mode de barana. Així que es aconsellable dur-los ben agafats, l'alçada es molt considerable i una caiguda seria fatal. Com a divertiment està molt be, però no es te en compte l'impacte visual en una zona que en certa manera s'ha intervingut en excés, i més tenint en compte que es podien optar per altres opcions i estalviar la passarel·la de fusta que ja veurem el que duren, i els 773.052 € que han costat i pagats pel Ministerio d'Agricultura en plena crisi, amb els fons de la Unió Europea a través del projecte Live. Deuen d'estar contents a Europa de veure en que es gasten els calers. I per últim i  molt em sembla, que el més aconsellable serà esquivar el més d'agost, en priemr lloc per la calor, i a més, perquè tinguen en compte que aquesta zona ja es prou frecuentada i que no s'hi pot circular be en el dos sentits a l'hora per l'estretor de la passarel·la, no vull ni imaginar-me les cues que es podran formar, a la que aquest parc d'atraccions Aragonès sigui més popular, enriut'en de les cues al Pas de Mahoma de l'Aneto.
Descarregat el track aquí
Seleccioneu per visualitzar el plànol al ICC
Itinerari fins al lloc de sortida

Clica l'imatge per veure l'album


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada