diumenge, 23 de febrer del 2014

Puig de Les Borregues des d'Ulldeter (hivernal)

País/Comarca: Catalunya/Ripollès
Cartografia: ICC 1:25.000
Ruta: Circular
Ascensió acumulada: 738 metres
Descens acumulat: 729 metres
Distancia: 9,77 quilòmetres
Temps efectiu sense parades: 4h 34' ( total 6h 36' )
Alçada mínima - màxima: 2101 - 2687 metres.
Pendent màxima i mínima: + 34,7% - 27,2%
Prop de: Setcases, Tregurà
Inici/final: Aparcament just abans de les pistes de Vallter
Lloc consultat: Wikiloc


Aproximació: Arribats a Setcases, el creuem direcció a les pistes d'esquí de Vallter. Durant el trajecte no trobarem cap trencall excepte alguna pista forestal, nosaltres prosseguim per la carretera i arribats al primer aparcament del telecadira de les pistes, el passem de llarg i comencem una serie revolts i contra-revolts, al vuitè trobem diferents llocs per aparcar.
Descripció: Una ruta bonica i no molt exigent, que ens permet gaudir de la excel·lent visió, d'una bona part dels cims del Pirineu Oriental, des del Canigó fins al Puigmal.
Passarem ben a prop del Refugi d'Ulldeter i també a tocar de les restes de l'antic Refugi d'Ulldeter, ens enfilarem fins al Coll de la Marrana, als peus del Gra de Fajol i del Bastiments i carenem els Orris fin a arribar al nostre destí, el Puig de les Borregues.
Itinerari: Partim de la carretera que du a les pistes d'esquí, per un corriol que parteix a mateix revolt on indica Refugi d'Ulldeter, aquest corriol enganxa de seguit amb el GR-11 que prové de Setcases. Aquest camí que du al refugi, quant hi ha neu, sempre hi ha traça en una variant que fa drecera i que remunta el riu Ter i que deixa el refugi a la nostra esquerra, durant la temporada que no hi ha neu, el camí no hi passa per aquest cantó. Un superat el refugi, la vista s'aixampla i podem veure perfectament els contraforts del Gra de Fajol i el Bastiments, ara es qüestió de posar la reductora i anat superant la rampa fins arribar a la pendent final del Coll de la Marrana, que a l'hivern es supera més a l'esquerra que quant no hi ha neu. Fem parada tècnica per gaudir de les vistes, fer les fotos de rigor i veiem la currua que s'enfila cap al Bastiments. Nosaltres enfilem cap al Coll de la Coma de l'Orri, flanquejem una llarga pala que aquest any, degut a les ventades no te massa neu, però està en bon estat. Arribem al Coll i des d'aquí veiem el recorregut del camí que ve del Pla de la Ventosa, a la carretera de les pistes i de Coma de Vaca, molt carregat de la neu que ha portat el vent al despullar als cims. El creuem per seguir per la carena dels Cims de la Coma de l'Orri, un continu puja i baixa amb el Puig de les Borregues com a colofó al final de la carena.
Arribats al Puig, observem una bona visió del Pastuira per sota nostre, del Massis del Canigó i del Costabona, també del Pic de l'Infern i dels Torreneules, del Puigmal i del Balandrau i de la Serra d'Ensija a l'horitzó. Aprofitem per fer un mòs mentre gaudim del espectacle i emprenem el camí de retorn per on em vingut.
Es una ruta sense dificultats tècniques, només les pròpies de transitar amb neu, i que ens apropa a una zona espectacular d'aquest cantó del Pirineu. Bona ruta per iniciar-se en tècniques de neu.
Observacions: Aquest cim sense neu, es pot fer perfectament pujant per la coma de l'Orri i baixant pel Pastuira, fent així una ruta circular sense haver de repetir camí, però a l'hivern si hi ha molta neu, es una ruta dura per la distancia i el desnivell
Descarregat el track aquí
Seleccioneu per visualitzar el plànol al ICC
Itinerari fins al lloc de sortida
Clica l'imatge per veure l'àlbum

dissabte, 15 de febrer del 2014

Can Massana, Sant Pau de la Guardia i la Balma de Can Solà

País/Comarca: Catalunya/Anoia
Cartografia: ICC 1:25.000
Ruta: Circular
Ascensió acumulada: 364 metres
Descens acumulat: 369 metres
Distancia: 12,11 quilòmetres
Temps efectiu sense parades: 3h 18' ( total 4h 07' )
Alçada mínima - màxima: 574 - 794 metres.
Pendent màxima i mínima: + 34,3% - 20,5%
Prop de: El Bruc
Inici/final: Hotel Bruc
Lloc consultat: Wikiloc













Aproximació: Circulem per la A-2 direcció Lleida i passat el poble de El Bruc, trobem l'indicador de la sortida nº 570, direcció Montserrat i Manresa, la prenem i seguim recte fins arribar a l'aparcament que hi ha davant del Hotel Bruc, on deixem aparcat el vehicle. (WGS84 41.594632ºN, 1.768492ºE)
Descripció: Aquesta caminada tindrà sempre com a teló de fons la Serra de Montserrat, concretament la zona d'Agulles i Frares Encantats.
El traçat ens permetrà poder gaudir de bones vistes del Pirineu, força nevat en les dates de la nostra ruta i també de Montserrat de l'Anoia i del Bages.
Aquest recorregut d'avui parteix del Hotel Bruc, al costat de la nacional a Lleida. El nostre camí enganxa aviat amb el Camí de les Batalles que prove del poble del Bruc i que desfila a prop de les Agulles de Montserrat, passant per davant de la Portella d'Agulles i per sota de l'ermita de Sant Pau Vell i del Castell de la Guàrdia. Sense adonar-nos arriben a la zona d'aparcament de Can Massana, una gran esplanada oberta expressament, per poder encabir els vehicle que s'acosten fins aquesta zona tant concorreguda. Aquí acaba el Camí de les Batalles i ara ens enganxem al GR-172 al costat de Can Massana direcció cap a Sant Pau de la Guàrdia. El camí s'enfila i ens dur fins a l'antiga Torre del Telègraf que s'havia fet servir de torre de defensa durant la Guerra del Francès,  en aquest punt ens hi aturem una estona per gaudir d'unes molt bones vistes i prosseguim ara cap a Sant Pau de la Guàrdia, per uns camins plens de senyals de totes les formes i colors a més del indicadors de GR. Al cap de poca estona arribem al veïnat de Sant Pau de la Guàrdia, aquí deixem el GR-172 i trenquem ja direcció cap a la balma. El camí passa molt a prop de la urbanització Montserrat Parc, on s'endevina el que en aquest tipus d'urbanitzacions es habitual, cadascú ha fet ben be el que ha volgut, construccions abandonades, cases realment maques, galliners barrejats amb barraques, etc. Una mica un desori.
Ben aviat creuem la carretera i enfilem la pista i arribats a uns camps, ens arriba una forta olor desagradable. Son les aigües residuals de la urbanització que afloren en aquest punt. Seguim avall, i trenquem per un corriol molt ben empedrat i de baixada, que es dur ràpidament a la Balma de Can Solà. Arribats a la balma, una de les més grans de Catalunya, ens trobem el que ens veiem a venir, el rierol i la font que raja a la balma no es altre cosa que les aigües que em vist més amunt. Fem un parell de fotos i marxem ràpidament per lo desagradable que es la mala olor i la pena que fa un lloc tan bonic i fet malbé d'aquesta manera. Esperem que hi posin remei ben aviat.
Retornem a la pista, i ara si tot seguint sempre la pista i tallant en algun punt per sota la linea elèctrica per fer drecera, arribem al nostre punt de partida al Hotel Bruc.
Una ruta, que podria ser força atractiva queda deslluïda pels efectes de la civilització i per la decepció de la brutícia a la Balma de Can Solà. Una llàstima
Observacions: Em vist que a Sant Pau de la Guàrdia, que cau a la meitat del recorregut, hi ha un restaurant, per tant d'aigua no ens en faltarà. A la resta del recorregut, no hi ha cap font. Es una ruta amb poques ombres, per tant a l'estiu, calor assegurada.
Descarregat el track aquí
Seleccioneu per visualitzar el plànol al ICC
Itinerari fins al lloc de sortida
Clica l'imatge per veure l'àlbum


diumenge, 2 de febrer del 2014

Volta per La Pena, Mata-rucs, Trinitat, St. Joan i Mirador


País/Comarca: Catalunya/Conca de Barberà
Cartografia: ICC 1:25.000
Ruta: Circular
Ascensió acumulada: 810 metres
Descens acumulat: 803 metres
Distancia: 15,62 quilòmetres
Temps efectiu sense parades: 4h 55' ( total 7h 55' )
Alçada mínima - màxima: 522 - 999 metres.
Pendent màxima i mínima: + 31,7% - 31,6%
Prop de: L'espluga de Francolí - Poblet
Inici/final: Les Masies - Casa de Colonies La Capella
Lloc consultat: Wikiloc







Aproximació: Arribats a L'Espuga de Francolí, a la rotonda prenem la carretera direcció al Monestir de Poblet, anem seguint el indicadors direcció Poblet fins arribar al punt on trobem un senyal a la dreta que ens indica Les Masies cap a l'esquerra, prenem el trencall i seguim per la TV-7007, direcció Les Masies i Poblet duran 2,2 quilòmetres. Aleshores trobem en un revolt a la dreta un zona d'aparcament on podem deixar el vehicle. (WGS84 41.376023ºN, 1.088336ºE)
Descripció: Aquest ruta esplèndida que a pesar de tenir algun tram amb pendents fortes, se'ns farà curta pel seu variat paisatge i punts d'interes.
La ruta ens permetrà veure unes magnífiques vistes de la Conca de Barberà, i en un dia clar com  va ser el nostre cas, fins al Pirineu, que es podia veure força nevat. Podrem copsar durant la ruta, els diferents tipus de bosc que recorrem durant el trajecte, tant de coníferes com de frondoses.
Aquest recorregut ens acompanyarà fins la zona d'esbarjo de la Santíssima Trinitat, per anar tot seguit per un camí de suau pujada fins a l'ermita de Sant Joan de la Muntanya, una antiga ermita, molt bonica i mol ben rehabilitada per un grup d'altruistes que l'han deixat amb un aspecte immillorable. Tot seguit en acostem fins a la Cova de Nialó, on hi va estar fent vida Elionor d'Urgell.  Partirem tot seguit cap al Mirador de la Pena, lloc que ens permet tornar a gaudir ara des de un altre perspectiva de la comarca de la Conca de Barberà, i on ja divisem la Casa Forestal de la Pena, lloc per on hi passem tot seguir i pel Pou de Glaç que hi ha a tocar de la Casa amb una historia ben curiosa. D'aquí ja prenem el camí directe de baixada cap a Les Masies.
Itinerari: Partim de Les Masies, prop del Monestir de Poblet, direcció cap al Tossal del Mata-rucs per un camí sense cap senyalització específica. Un cop fet el cim, descendim fins al Coll de la Vena, punt on enllacem amb el GR-175 provinent de Poblet. No deixem el GR fins a arribar a l'ermita de Sant Joan, val a dir, que feia temps que no veia una senyalització de GR amb uns senyals tan esborrats, hi falta una mica de manteniment, i això que aquest sender forma part de La Ruta del Cister. Partim ara cap al Mirador de la Pena, una gran part del recorregut, transcorre per la carena fins que arribem al Mirador, punt on enllacem ara amb el GR 171.4 provinent de la Mola dels Quatre Termes i el Refugi dels Cogullons. Ara doncs seguint el GR, ens dura per un bonic camí fins al nostre punt de partida a Les Masies.
Una ruta carregada d'història i de paisatges esplèndids. Molt recomanable.
Observacions: Em trobat diferents punt d'aigua durant tot el recorregut. Es una bona ruta per a fer amb canalla si son caminadors.
Descarregat el track aquí
Seleccioneu per visualitzar el plànol al ICC
Itinerari fins al lloc de sortida
Clica l'imatge per veure l'àlbum