diumenge, 20 d’octubre del 2013

Montfalcó - Las Pasarelas - Congost de Montrebei - La Masieta

País/Comarca: Catalunya/Noguera i Pallars Jussà
Cartografia: ICC 1:50.000
Aproximació: Ens dirigim per la N-230 cap al poblet de Viacamp, entre les poblacions de Tolva i el Pont de Montanyana. Al Km 76 aprox. hi trovem el trencall a Viacamp amb l'edifici que es el punt d'informació del visitant del Montsec de l'Estall. Prenem la desviació i a partir d'aquí nomes em d'anar seguint les indicacionas cap a Montfalcó, on hi trobem l'aparcament de l'alberg Casa Batlle. En aquesta ocasió les cordenades son fins al trencall de Viacamp, ja que els navegadors no tenen acces a aquest punt. (WGS84 42.137298º N, 0.619758ºE)
Ruta: No circular amb 447 metres de pujada acumulada, 782 metres de descens acumulat i 8,34 km. de recorregut.
Prop de: Ager, Montfalcó
Inici/final: Cal Balle/Aparcament de La Masieta
Temps efectiu sense parades: 2h 19' ( total 3h 48' )
Alçada mínima - màxima: 496 - 882 metres.
Pendent màxima i mínima: + 45,4% - 39,5%
Lloc consultat: Wikiloc
Descripció: La ruta la iniciem a l'aparcament que hi ha a Montfalco, davant de l'alberg de Casa Batlle. L'inici del camí està senyalitzat i parteix al costat mateix d'on aparquem el vehicle, sortint de l'alberg a ma esquerra. La ruta comença amb una pendent continuada, per un camí molt fresat. Trobem una pista, la creuem i tot seguit trobem la Font de Montfalcó. Prosseguim el nostre camí que continua baixant, i quant comencem a planejar veiem al nostre costat unes feixes que ens recorden el passat agrícola d'aquests paratges, estem a Cal Balle. Prosseguim el nostre camí, sempre molt senyalitzat i condicionat, ja que una bona part d'aquest recorregut, es de traçat nou, fins que al cap d'uns 800 metres trobem les primers pasarel·les, aquestes ens ajuden a superar el primer espadat. Un cop a dalt, el camí excepte una lleugera pujada, va planejant i ens acosta al Pont Penjant del Seguer fins que de cop ens trobem amb l'espectacular visió de les escales que ens faran superar la segona paret. Aquest cop el tram es bastant mes llarg que el primer i per tant amb més timba.
Un cop superat, ens queda baixar una forta pendent fins al Pont Penjant que ens creua del costat Aragonès al cantó Català al Congost del Seguer. Enfilem una bona rampa fins a empalmar amb el GR-1 que prové de La Pertusa. Ara ja intuïm que en un tres i no res, serem dalt del camí empotrat a la roca que creua el Congost de Montrebei. En qüestió de un 500 metres entrem al Congost de la ma d'aquest espectacular camí, que si tenim la sort de fer-lo amb poc xivarri, es una autentica meravella. El Congost es tan espectacular, que quant comences a sortir-hi et sap tant de greu que s'acabi, que tornaries a fer mitja volta. Els espadats s'enretiren per deixar-nos veure Els Planells, la zona ja mes oberta i planera per on circula pausadament el Noguera Ribagorçana soterrat sota les aigües someres del Pantà de Canelles. Trobem el Pont Penjant de Montrebei, i al poc de creuar-lo, el camí passa a ser pista, que ja ens dur sense complicacions cap a l'aparcament de la Masieta. Es una d'aquelles rutes que et deixa aquella bona sensació que et dura tota la setmana.
Observacions: Trobem un punt d'aigua però es molt a prop de l'alberg Casa Batlle, per tant, anar ben aprovisionats d'aigua, sobretot a l'estiu, la zona es molt calorosa. Als que teniu vertigen, a pesar que les passarel·les tenen cables per anar ben agafats a banda i banda, pot fer força impressió.Es millor fer-les de pujada, es a dir de Montfalcó a Montrebei. Si aneu amb canalla, el disseny no a contemplat massa be aquest aspecte i un crio petit es pot colar fàcilment entre els graons i el cable que hi ha a mode de barana. Així que es aconsellable dur-los ben agafats, l'alçada es molt considerable i una caiguda seria fatal. Com a divertiment està molt be, però no es te en compte l'impacte visual en una zona que en certa manera s'ha intervingut en excés, i més tenint en compte que es podien optar per altres opcions i estalviar la passarel·la de fusta que ja veurem el que duren, i els 773.052 € que han costat i pagats pel Ministerio d'Agricultura en plena crisi, amb els fons de la Unió Europea a través del projecte Live. Deuen d'estar contents a Europa de veure en que es gasten els calers. I per últim i  molt em sembla, que el més aconsellable serà esquivar el més d'agost, en priemr lloc per la calor, i a més, perquè tinguen en compte que aquesta zona ja es prou frecuentada i que no s'hi pot circular be en el dos sentits a l'hora per l'estretor de la passarel·la, no vull ni imaginar-me les cues que es podran formar, a la que aquest parc d'atraccions Aragonès sigui més popular, enriut'en de les cues al Pas de Mahoma de l'Aneto.
Descarregat el track aquí
Seleccioneu per visualitzar el plànol al ICC
Itinerari fins al lloc de sortida

Clica l'imatge per veure l'album


diumenge, 6 d’octubre del 2013

De Palamós a Llafranc, pel camí de ronda

País/Comarca: Catalunya/Baix Empordà
Cartografia: ICC 1:50.000
Aproximació: Venim de la C-31, i a la sortida 326 La Fosca - Palamós ens hi desviem per anar a fer cap a la rotonda que ens indica Palamós centre. A partir d'aquí es un seguit de rotondes que potser, millor que descriure-les, es anotar-nos o imprimir aquest plànol, que ens durà fins a aquesta última. Arribats a la última rotonda, prenem la segona sortida a ma dreta per girar acte seguit, la primera travessia a ma dreta i ràpidament el primer carrer a ma esquerra, on ja veiem una pineda a al fons d'on surt el camí que em seguit per fer aquest recorregut.. (WGS84 41.850602º N, 3.14117ºE)
Ruta: No circular, amb 289 metres de pujada acumulada i 11,56 km. de recorregut.
Prop de: Palamós
Inici/final: Palamós/Llafranc
Temps efectiu sense parades: 3h 54' ( total 4h 51' )
Alçada mínima - màxima: 0 - 125 metres.
Pendent màxima i mínima: + 28% - 19,5%
Lloc consultat: Wikiloc
Descripció: La ruta en porta a recórrer un dels trams més bonics de la Costa Brava. Coincideix en bona part am el GR-92, on el deixem a la Platja Castell, ja que el GR segueix per l'interior i el que volem es vorejar el litoral. El recorregut es pot dir que no te pèrdua, em d'anar seguint sempre el camí mes fresat i proper a la costa. Del poblat ibèric fins al mirador de la Punta Canyers, el recorregut no va molt arrambat a la costa, però a partir d'aquí fins la Platja del Crit, anirem desfilant per trams rocosos, platges i caletes i no perdrem de vista les illes Formigues. A la platja del Crit, prenem una escala que ens dur a la pista forestal, poc transitada i una mica, en desús. Poc desprès, trobem un altre pista més ample i transitada, tornem a estar al GR-92, la prenem a ma dreta i anem seguint el GR que torna a baixar a la costa, ara ja a prop de Calella de Palafrugell, on tornem a gaudir de l'espectacle d'aquest litoral, que per molt que l'hagem visitat, ens impressiona com si fos la primera vegada que el veiem. A Calella prenem un refresc (per no dir que ens varem pendre una bona cervesa ben freda) en una terrassa on es van cuidar de escurar-nos be les butxaques. Prosseguim per descomptat per sota les voltes de les casetes que hi ha a Port Bo, i passem pel petitissim port de Malaspina, que ens recorda l'estil de vida secill d'aquells pescadors. Resseguim el GR-92,  passem pel costat de la Torre de Calella i arribem en un no res a Llafranc on hi tenim el vehicle aparcat. Podem fer milers de quilòmetres per descobrir paradisos llunyans, o podem fer una caminada matinal per passejar-nos pel nostre paradís particular.
Observacions: Dur aigua sempre es important, però en aquesta ruta sempre estem a prop de la civilització. Si ens fa bon temps, casi diria que es més recomanable donar-se un bon bany per treurens la calor i gaudir al complert de l'itinerari .
Descarregat el track aquí
Seleccioneu per visualitzar el plànol al ICC
Itinerari fins al lloc de sortida
Clica l'imatge per veure l'album de fotos